Aquarel

Pas op latere leeftijd heeft Peter zich verdiept in de wondere wereld van de aquarel. In de gallerie ziet u een overzicht van zijn kleurrijke oeuvre. Eerst nog voorzichtig aftastend, later steeds meer verfijnder en gedetailleerder: “Pretentieloos en ongecompliceerd”, zo omschrijft hij zijn werk. “Het gaat om de beleving en de ontspanning die deze techniek met zich mee brengt. En als anderen mijn werk waarderen is het dubbel op”. Maak een reis door de tijd en ontdek zèlf het oudere en wat minder oude werk.

Aquarel (recent werk)

Waar de Westlandse kunstenaar aanvankelijk twijfelde om met de aquareltechniek te starten, is het nu niet meer weg te denken uit Peter’s leven: “Dit is mijn techniek. Soms moet ik mezelf dwingen om een aquarel als ‘af’ te verklaren. Met materialen die ik er aan toevoeg kan ik eindeloos in detail blijven werken. Maar ik laat naast het fotografische aspect ook zien dat we nog steeds met water te maken hebben; mooie aquarelvlekken in kleurige lagen over elkaar geven zo veel diepte, daar kan geen ander materiaal tegen op”.

Schilderijen

De verleiding om af en toe ‘het grote werk’ met andere technieken aan te pakken ligt bij Peter steeds op de loer. “Zo nu en dan geef ik me daar graag aan over. In mijn opleiding werkte we ook met olieverf, het werken op het doek is dan ook een zeer welkome afwisseling”, aldus Peter, die ook oliepastel en andere materialen binnen handbereik heeft liggen. “Het maakt me allemaal niet zo veel uit, het is maar net hoe mijn pet staat. Al moet ik wel toegeven dat ‘aquarel extra fine’ mijn favoriete techniek is en blijft”.

Schilderijen (abstract)

Elke kunstenaar wordt eens of meerder malen overmand door twijfels. “Ik heb een periode gehad waarin ik op ‘dood spoor’ zat. Daarbij had ik behoorlijk veel nekklachten. Remedie; ga eens abstract en lekker groot werken. Dus heb ik een jaartje gewerkt aan de serie ‘Structures’. Grote doeken die met pasta’s en olieverf werden gevuld. En elke keer als ik een schilderij af had, bleef ik met verbazing en ook achterdocht kijken naar het eindresultaat. Waar anderen enthousiast reageerden, hield ik (hoe moeilijk ook) wijselijk mijn mond en dacht: dit ben IK niet. Dus snel maar weer mijn aquarelspullen opgezocht om een mooi landschap op te zetten”.

Illustraties

Strips en cartoons, wie is er niet groot mee geworden. Niet alleen verslond Peter strips en had hij o.a. alle boeken van Kuifje, ook maakte hij op 15 jarige leeftijd kennis met de (later) bekende striptekenaar Wilbert Plijnaar (o.a. Sjors en Sjimmie). “Vaak heb ik aan mijn klasgenoot terug gedacht en aan het plezier waarmee hij zijn verhalen verzon en visualiseerde. Op mijn bescheiden wijze ben ik later cartoons gaan tekenen en heb een paar jaar, zo rond de eeuwwisseling, voor Sijthoff Pers mogen werken aan de serie ’t Is weer Bar’. En zo nu en dan mag ik nog steeds met veel plezier een cartooneske konijn uit de hoge hoed toveren als opdracht uit het bedrijfsleven”.